Meny

Ordbehandlingsprogram

Här följer en genomgång för dig som behöver ett ordbehandlingsprogram för PC eller Mac. En genomgång görs av marknadsledande Microsoft Word följt av en titt på alternativa program som är gratis.

Microsoft Word

Microsoft Word har varit det mest använda ordbehandlingsprogrammet sedan 1990-talet och är i nuläget klart dominant. Word fungerar för både PC och Macintosh, men Apple har historiskt sett hållit avståndet till Microsoft och därför har Mac-användare tillgänglighet till alternativ som Pages.

För dig som vill kontrollera det funktionella på detaljnivå i en ordbehandlare är Word förmodligen allra vassast. Det skulle bli väldigt utdraget att lista alla funktioner i Word här, men för att visa på bredden ska ett flertal exempel ges (avser den version som ingår i Office 2016, den senaste när detta skrivs).

Grundläggande funktioner i urval

Formatering:

Språk:

Layout:

Hjälpmedel:

Autokorrigering:

Mängden av funktionalitet är som sagt diger och långt utöver vad de flesta har behov av. Se även en större översikt över funktionerna i Word.

Priser för Microsoft Office

Microsoft Word kan inte köpas separat utan som del i programpaketet Office. Antingen kan du köpa det för ett engångspris (1399 kr när detta skrivs) eller till en återkommande månadskostnad (64,99 kr när detta skrivs).

LibreOffice Writer

LibreOffice Writer är ett gratisalternativ som liknar Microsoft Word i mycket stor utsträckning – på många sätt är det en kopia. Likväl är funktionaliteten inte riktigt lika omfattande på detaljnivå och därutöver finns det några mindre skillnader.

I stället för att upprepa alla funktioner som finns i både LibreOffice Writer och Word går vi i stället på skiljepunkterna.

Rent utseendemässigt är LibreOffice mindre elegant än förebilden och texten har inte riktigt samma tydlighet och skärpa som i Word. Dessutom är det ibland svårt att se om det är ett eller två mellanslag mellan ord.

Libre Office dokument

Har du lärt dig genvägarna i Word kommer du lätt klara övergången till detta ordbehandlingsprogram. Observera att synonymordlistan aktiveras genom Ctrl+F7 och inte Shift+F7.

En annan skillnad som är relevant om du använder en ordbehandlare tillsammans med en HTML-editor är att filformatet .odt inte lämpar sig särskilt väl för att kopiera och klistra in då oönskad inbyggd css-kod följer med.

Programmet kan öppna filer i formaten .docx och .doc, vilket innebär att du kan komma åt äldre sparade textdokument du skapat i Word.

Gratis nedladdning av LibreOffice

Nedladdning av LibreOffice kan göras på https://www.libreoffice.org/download/download/
Medföljer gör även Calc som är en motsvarighet till Microsoft Excel. Programpaketet är kompatibelt med Windows, Macintosh och Linux.

OpenOffice Writer

OpenOffice Writer än ett andra gratisalternativ till ordbehandlingsprogrammet Microsoft Word som även detta i stort sett är en kopia av ”originalet”. Det är särskilt likt äldre versioner av Word till utseendet.

Ikonerna är något mindre än i LibreOffice Writer och utseendet borde tilltala den som söker diskreta ikoner som stör så lite som möjligt utanför själva skrivdokumentet (sidofältet till höger kan tas bort).

OpenOffice dokument

En nackdel gentemot det förra gratisalternativet som presenterades är att detta inte har en synonymordlista. Det går dock att hämta insticksprogram från hemsidan (se adress nedan), inklusive ordlistor för svenska.

Denna ordbehandlare ger dig inte möjlighet att växla språk. Om du väljer att ladda ned programmet i svensk version kan du till exempel inte få engelsk stavningskontroll. I övrigt finns all huvudsaklig funktionalitet från Word.

Likt LibreOffice går det heller inte i detta program att kopiera och klistra in text till en HTML-editor på önskvärt vis.

Programmet kan öppna filer i formaten .docx och .doc, vilket innebär att du kan komma åt äldre sparade textdokument du skapat i Word.

Gratis nedladdning av OpenOffice Writer

Nedladdning av OpenOffice kan göras på https://www.openoffice.org/sv/download/index.html
Medföljer gör även OpenOffice Calc som är en motsvarighet till Microsoft Excel. Programpaketet är kompatibelt med Windows, Macintosh och Linux.