Meny

Egenutgivning och publiceringstjänster

Det finns idag flera publiceringstjänster som erbjuder författare att ge ut egna böcker utan förlag som mellanhand. Vad som erbjuds är olika utgivningspaket där det ingår sådant som tryck, omslagsformgivning, sättning av inlaga och korrekturläsning.

Vad kostar egenutgivning?

Priser varierar mellan tjänster och framför allt på vad som ska ingå. Några av de saker som påverkar den totala kostnaden är följande:

Mer om dessa punkter och hur de kan påverka priset följer nedan.

Antal exemplar och tryckkostnader

Här handlar det om en avvägning. Det kostar förstås mer att trycka många exemplar, men samtidigt går kostnaden per exemplar ner vid större antal. Observera också att vid bokutgivningen förekommer något som kallas pliktexemplar och avser obligatoriska utskick till Kungliga biblioteket samt några av landets universitetsbibliotek.

När du vänder dig till en tjänst för egenutgivningen är det företaget som sköter all kontakt med tryckeriet och du behöver bara bekymra dig om antalet ... och kostnaden. För att ge dig en uppfattning följer här två exempel vad det kan kosta att trycka 300 exemplar:

Dessa priser avses om du vänder sig till en egenutgivningstjänst. Om du vänder dig direkt till ett tryckeri kommer det normalt bli högre kostnader. Observera att kostnaderna kan minska avsevärt om du väljer ett komplett utgivningspaket (något som ofta är en del av utbudet hos en publiceringstjänst). Priserna skiftar förstås uppåt eller nedåt beroende på vilken egenutgivningstjänst du vänder dig till. Slutpriset kan dessutom öka om det ska ingå bilder, färginslag i layouten eller om sidorna ska vara i högglans.

Bokformat, bindningstyp och papperstyp

Som framgick av prisjämförelsen för tryckning ovan är en inbunden bok klart dyrare än en pocket.

Det finns ytterligare val som danskt band kontra omslag med hård pärm vad gäller bindningen. Danskt band (där det finns ett omslagspapper med invikta flikar på fram- och baksida) är det billigare alternativet.

För facklitteratur där bilder och eventuellt tabeller och diagram ingår rekommenderas normalt vitt 90-gramspapper medan ”gult” papper 70–90 gram passar bra för skönlitterära böcker. För finare kokböcker exempelvis föredras eventuellt papper med högglans.

Lektör- och korrekturläsning

Dessa är möjliga tillval i samband med egenutgivning. Lektörstjänst innebär att ditt manus blir läst av en lektör som sedan ger ett utlåtande om din text och eventuellt förser dig med diverse råd för förbättringar. Prefix.nu erbjuder lektörsläsning till fasta priser.

Korrekturläsningen är inriktad på att hitta språkliga fel i texten. Observera att Prefix.nu erbjuder korrekturläsning till fasta priser.

Omslag och sättning

Om du inte har ett omslag kan den tjänst du anlitar även bistå med formgivningen av bokomslag. Även layout ingår normalt. Dessa saker kan du eventuellt göra på egen hand om du vill och kan. Tänk då på att du behöver använda rätt upplösningen och skapa textfiler som är kompatibla för det layoutprogram som sedan används före boken ska gå i tryck.

Ljudbok och ebok?

Även ljudbok och ebok är något som ibland erbjuds i samband med egenutgivningen. Antingen som tillval mot extra kostnad eller som del i ett paket.

Distribuering

Är en viktig målsättning att sälja exemplar av boken är exponeringen av densamma kritisk. Det är få som har en egen plattform som kan skapa tillräcklig exponering och därför är det ofta intressant att boken hamnar i ebutiker som Adlibris och Bokus samt streamingtjäster som Bookbeat och Storytel.

Det krävs dock i regel att boken ges ut på ett förlag för att den ska kunna synas på dessa ställen. Därför kan en publiceringstjänst som kan erbjuda detta ett attraktivt alternativ om idén är att boken ska nå ut via dessa kanaler.

Prissättning och bokintäkter (royalty)

Den här punkten är förmodligen av stort intresse för den som ger ut en bok. Vad dina intäkter som författare per bok blir påverkas av priset. När det gäller bokpriset används ofta f-pris, vilket står för förlagspris och innebär priset som förlaget säljer boken för till återförsäljaren och är inte detsamma som vad den som köper boken betalar.

Det är inte alltid helt tydligt hur mycket författarens andel (royaltyn) blir då en tjänst för egenutgivningen anlitas. Dessutom skiljer det sig normalt om boken säljs som pappersbok, ebok eller ljudbok (om den distribueras via streamingtjänster tillkommer ytterligare prisnivåer).

Men för att ge en konkret uppgift uppger Vulkan Media som är en aktör inom egenutgivning som exempel: ”Om F-priset är 150 kronor och butikspriset 189 kronor får du alltså ut 81 kronor per sålt exemplar”.

Standard i branschen är att redovisning av antal sålda böcker sker en eller två gånger per år och står det inget annat kan du räkna med att detta är fallet.