Meny

Hur du skapar en ebok

Om du har en text och vill utgå från denna och skapa en ebok förklarar denna guide hur det går till.

Filformat för ebok

Det finns flera möjliga format som kan användas för en ebok. De två vanligaste är pdf och epub. Därtill finns en mängd andra varav en del används av kommersiella aktörer – exempelvis använder Amazon formatet kdf (Kindle).

Det enklaste formatet att använda är pdf. Dels är det enkelt att omvandla till exempel en textfil till pdf, dels är det enkelt för läsaren då det räcker att ha en webbläsare installerad för att öppna en ebok i pdf-format. Om inget annat nämns kommer instruktionerna som ges i det följande gälla för pdf.

Omvandla en text till ebok

Om du har en text som du vill infoga i en ebok behöver du exportera eller konvertera den till pdf.

Ett enkelt sätt är att göra detta direkt i din ordbehandlare om alternativet finns. I Microsoft Word kan du göra detta via "Arkiv" - "Exportera" och välja "Skapa PDF-/XPS-dokument".

Om du inte har denna möjlighet kan du konvertera din text som en enkel txt-fil till pdf. Ett sådant verktyg som är tillgängligt gratis på webben hittas hos sodapdf.com. Detta verktyg låter dig också konvertera dokument med filändelserna .doc, .docx och .rtf till pdf.

Skapa ett omslag

Även om det går att skapa bokomslaget i Word är förmodligen andra program såsom Photoshop att föredra. Photoshop har en funktion med vilket ett bilddokument kan exporteras till pdf.

Vad gäller bildstorlek rekommenderas 21 × 29,7 cm, vilket motsvaras av 595 × 842 pixlar (72 dpi), för att omslagsbilden ska matcha sidorna med text.

Vill du inte skapa ett eget omslag finns det oftast mallar att tillgå, liknande dem som syns i collaget nedan. Omslagen (som är unika i den utsträckning de är skapade av Prefix.nu) passar för eböcker och kan redigeras med titel och författarens namn.

Omslag för böcker
Eboksomslag collage.

Sätta ihop omslag och text

Om du har omslag och text i separata pdf-filer behöver du sätta ihop dessa. Ett tips är Sejdas verktyg som är gratis och med vilket du kan sammanfoga pdf-filer samt pdf och bildfiler.

Paginering

Om du vill ha sidnummer kan du ordna detta med ett gratis verktyg som tillhandahålls av ilovepdf.com. Verktyget har flera funktioner: du kan välja mellan position för sidnummer, vilka sidor som pagineras samt typsnitt, färg och storlek på siffrorna.

Presentation

Hur du väljer att marknadsföra din ebok ifall den är tänkt att publiceras faller något utanför denna genomgångs avgränsning, men ett tips ska ges för hur du kan exponera eboken på ett attraktivt sätt.

Mockup ebok

Eboksomslag som mockup.

Bilden ovan är ett exempel på en så kallad mockup och det finns verktyg på webben för att åstadkomma sådana, i detta fall har diybookcovers.com använts.

Storlek på fil

Datastorlek på eboken påverkas av flera faktorer. För att minska storleken bör du inte använda alltför många typsnitt eller olika textfärger. Därutöver finns det olika sätt att komprimera pdf-filer. Ett gratis verktyg som kan användas för komprimering tillhandahålls av pdf2go.com. Tänk på att alltför hård komprimering kan göra texten mindre tydlig. Om bilder ingår kan även dessa påverkas negativt av komprimeringen.