Meny

Textverktyg




Verktyg för textgranskning och analys

Med detta verktyg kan du kontrollera om din text är språkligt korrekt samt göra den mer varierad och undersöka dess läsbarhet enligt LIX (Läsbarhetsindex). Klistra in en text och välj kategori (återställningsknappen rensar textfältet).

Språkverktyget kan analysera och hjälpa dig att förbättra texter på flera nivåer inklusive:

Här förklaras de centrala funktionerna:

1. Stav- och språkkontroll

Verktyget använder en omfattande stavningsdatabas med många av de vanliga typiska stavningsmisstagen i svenskan. Felstavningar identifieras och rättelser föreslås i sidopanelen.

Även allmänna språkliga misstag kan identifieras såsom fel användning av fraser och annat gällande ordbruk.

2. Synonymgranskning

Att variera språket och använda olika uttryck är en viktig del av en välskriven text. Verktyget identifierar ord och föreslår synonymer i sidopanelen för att skapa en mer dynamisk och varierad text. Genom att byta ut ord mot passande synonymer kan du höja textens precision, men notera att synonymerna endast är förslag som i vissa fall kan vara mindre passande eller till och med irrelevanta beroende på kontext.

3. Redundanskontroll

Onödiga upprepningar och mångordighet är vanligt i skrift. Verktyget identifierar vanliga redundanta uttryck och fraser och föreslår förenklingar med reducerad ordmängd i sidopanelen. Notera att förslagen inte alltid är relevanta och är enbart förslag.

4. Upprepningsanalys

Att upprepa samma typ av ord kan göra texten monoton. Verktyget markerar sådana upprepningar för att underlätta upptäckten av eventuellt oönskade repetitioner. Notera att förslagen inte alltid är relevanta och särskilt när det gäller vanliga ord som är standardmässigt upprepas i texter.

5. Statistik

Statistik kan erhållas, bland annat grundläggande uppgifter om antal ord totalt och antal unika ord i texten.

Genomsnittligt mängd ord per mening

Det finns naturligtvis ingen objektiv gräns när en mening kan anses för lång i genomsnitt, men då 20 ord i genomsnitt ibland anges ibland som riktmärke används detta som gräns. Därför visas ett förslag om att korta ner meningar om genomsnittet är 20 ord per mening eller högre. Målet ska dock inte vara att enbart använda korta meningar. Variation är att föredra.

Ordförråd (ordvariation)

Ordförrådsvariation beräknar hur varierat ordvalet är och kan definieras som andelen unika ord i relation till det totala antalet ord i texten. Ett högre värde indikerar större variation i ordförrådet.

Verktyget har följande kategorier när det gäller ordförråd baserat på ordvariationsformeln antal unika ord / totalt antal ord:

Under 20%: mycket repetitiv text med få unika ord.
21 till 50%: måttlig variation i ordförrådet.
51 till 80%: bra variation, texten innehåller många unika ord.
81% och högre: mycket varierande språk med ett brett ordförråd.

LIX (läsbarhet)

Läsbarhet kan vara en viktig aspekt av texten och därför ingår läsbarhetsanalys baserat på LIX (Läsbarhetsindex). Textens läsbarhet beräknas med bland annat hänsyn till meningarnas längd och andelen långa ord, vilket ger ett resultat som ger en antydning av textens komplexitet och ger förslag på hur den kan förenklas om så behövs.

Verktyget har följande kategorier när det gäller läsbarhetsanalys baserat på LIX:

Under 30: texten är mycket lättläst.
31 till 40: texten är lättläst.
41 till 50: texten är medelsvår.
51 och högre: texten är svår att läsa.

Hur relevant läsbarhetsanalysen är enligt dessa kriterier beror på vem texten riktar sig till och det behöver inte vara ett problem om värdet överstiger 50.